Ljetna lektira – Ljetna škola filma Šipan, Šipan

Ljetna lektira – Ljetna škola filma Šipan, Šipan

Ovaj tjedan u rubrici Revijalni ponedjeljak predstavljamo Ljetnu školu filma Šipan, čiji je igrani film Ljetna lektira na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojio prvu nagradu.

Ljetna lektira upozorava: „Pazi što želiš, možda ti se ostvari, ali pazi što želiš, možda ti to i život pokvari.“ Uslijed bezbrižnih ljetnih praznika protagonistica ove priče ipak ima i nekih obaveza. Najlakše će ih se riješiti ako se riješi roditelja. Njezina se želja ostvari i onda skupa s prijateljicama i prijateljima ostaje sama na otoku, no takva sloboda nije baš najbolji izbor…

„Ovaj me film podsjetio na animacijski odličan film iz 2001. godine Jimmy Neutron: Boy genius, a to je dobar znak. Tehnički lijepa slika, koja već postaje ‘potpis’ filmske škole Šipan, dobar zvuk, solidna dječja gluma i sve skupa gledateljski užitak“, komentirala je film profesorica medijske pismenosti Astrid Nox.

Voditelj filmaša Miro Bronzić ispričao nam je koje su prednosti i nedostaci online izvođenja Revije djece, kako su proveli prošlogodišnju radionicu te nam je natuknuo o čemu će biti čak dva njihova filma koja prijavljuju na ovogodišnju Reviju! Čitajte razgovore s filmašima u rubrici Revijalni ponedjeljak!

1. Kako vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te koji je recept za uspješan rad filmske družine u pandemijskim uvjetima?

Škola filma Šipan uradcima sa svojih Ljetnih škola filma Šipan već godinama sudjeluje na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Naravno da je prošlogodišnje iskustvo online izdanja bilo nešto potpuno novo – svima, pa tako i nama. Ipak, zahvaljujući angažmanu organizatora, kao i svim blagodatima koja nam, hvala Bogu, pružaju online mogućnosti, mogu reći da je Revija bila zanimljiva. Naravno, izostalo je ono možda najljepše, a to je druženje djece, kao i mentora i organizatora, no ipak je bilo zanimljivo imati sve projekcije na jednom mjestu, proslijediti ih svojim filmašima i čekati live stream svečanog zatvaranja odnosno proglašenje najboljih.

Za rad filmske družine u pandemijskim uvjetima mislim da nema univerzalnog recepta, no, kao što sam već rekao, danas nam online alati pružaju toliki niz mogućnosti da je zaista moguće održavati ovakve družine „na životu“, pa i zajednički producirati određene projekte, a sve to naravno s ciljem da nam družina opstane te da se iščekujući „staro normalno“ što prije vratimo aktivnostima uživo sa svojim polaznicima.

2. Odakle ideje za filmove vaših mladih filmoljubaca? Kakve promjene primjećujete kroz generacije?

Kroz proteklih sedamnaest godina Ljetne škole filma Šipan možemo zaključiti da su ideje za naše filmove uvijek nekako vezane za okolnosti i ambijent u kojem se provodi LJŠFŠ, a riječ je o ljetnim radionicama na prelijepom mediteranskom otoku. U tom kontekstu ideje su uvijek povezane  za neke otočke, pomalo i avanturističke priče prožete dječjom maštom kao i utjecajima aktualnih događanja, ali posljednjih godina, čini mi se, i utjecajem sad već bogate arhive naših filmova, jer svaka se nova generacija želi na svojevrstan način dokazati i nadmašiti one prethodne.

Naravno da se s godinama generacije mijenjaju, prije svega pod utjecajem suvremenih tehnologija, gdje ponajprije mislim na život s ili uz ekran manjeg ili većeg formata. Ukratko, danas, za razliku od 2004. godine kad smo mi počeli, svako dijete s rođenjem pri ruci ima vrlo kvalitetnu kameru i manji mu je izazov samo snimanje i nema onog svojevrsnog oduševljenja i radoznalosti, pa i poznatog „straha od kamere“ kad vidi sebe u objektivu ili na ekranu. Sve to, naravno, treba uzeti u obzir i prilikom formiranja plana i programa radionica koji moraju biti na tragu razvoja filmskog jezika i filmske kulture, a važnost treba pridati i komponenti rada na medijskoj pismenosti i svemu onome što ona nosi sa sobom i u sebi.

3. Kako napreduju vaši ovogodišnji filmovi, možete li nam nešto natuknuti?

LJŠFŠ je imala sreću da je prošlo ljeto u našem ustaljenom terminu (4.–14. kolovoza) epidemiološka situacija bila relativno stabilna te da smo uspjeli provesti gotovo sve naše aktivnosti i kao takvi biti jedan od rijetkih događanja koje se gotovo u potpunosti održalo. Na radionicama su nastala dva filma i oba smo naravno prijavili na 59. Reviju te se nadamo da će oba i ući u službeni natjecateljski dio programa. Ono što možemo natuknuti je upravo ovo što sam rekao i gore vezano za ideje i tematike naših filmova. Očekuju vas dvije zanimljive priče: jedna prava dječja igrana ljetna avantura, a druga pomalo dokumentarno-igrana priča o prvoj filmskoj otmici na Šipanu ikad, mo’š mislit’ za ovo ikad, ali u tome se i krije čar ove priče.

4. Što očekujete od ovogodišnje Revije djece?

Prije svega očekujemo da će doći „staro normalno“ i da ćemo se svi skupa družiti, ponovo u našem prelijepom Varaždinu. Iako su iza nas otežani uvjeti te je moguće da će biti manji broj prijava, očekujemo kvalitetan filmski program u samim natjecateljskim projekcijama jednako kao i kvalitetan popratni program Revije, u što, kad su HFS i VANIMA u pitanju, ni najmanje ne sumnjamo.