Savjest ili strah od osvete – OŠ Sesvete

Savjest ili strah od osvete – OŠ Sesvete

Revijalni ponedjeljak nova je rubrika Hrvatskog filmskog saveza, u kojoj želimo dati uvid u daljnje putovanje filmova nagrađenih na prošlogodišnjim revijalnim i festivalskim izdanjima te u uspjeh i nove projekte njihovih autora.

Ovom rubrikom želimo pokazati da nam je stalo do naših autora i da sa zanimanjem pratimo njihov rad i daljnji razvoj te im osloboditi prostor da promoviraju svoje uspjehe i izvan naših revijalnih i festivalskih programa. 

Naš prvi razgovor za Revijalni ponedjeljak bio je s voditeljicom filmaša OŠ Sesvete, Đurđicom Ležaić. Njihovom igranom filmu Savjest ili strah od osvete ocjenjivački sud djece dodijelio je prvo mjesto na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva 2020. godine. Smatraju da je Savjest ili strah od osvete „poučan i kreativan film, s odličnom idejom koja je vrlo dobro glumački izvedena“.

Filmska grupa OŠ Sesvete okuplja učenike koji vole film i žele se okušati u snimanju filmova. Učenici uče o filmu kao izražajnom sredstvu, upoznaju povijest filma, uče kako nastaje film, uče filmski jezik (kadar, scena, rakurs…), pišu scenarije, knjige snimanja, uče raditi s kamerom, glume, snimaju, montiraju. Filmska grupa također snima  dokumentarne filmove, reportaže i emisije o životu škole te prati zbivanja u školi.

Filmskoj grupi OŠ Sesvete prošlogodišnja je Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bila prva revija na kojoj su sudjelovali. U nastavku pročitajte što su nam ispričali i pratite našu rubriku Revijalni ponedjeljak!

1. Kako Vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te koji je recept za uspješan rad filmske družine u pandemijskim uvjetima?

Prošlogodišnja je Revija  prva revija na kojoj smo sudjelovali i to je za nas bilo novo iskustvo. Veseli smo i zahvalni što se uopće mogla održati u ovim uvjetima. Moje je mišljenje da je online Revija nužno zlo jer ništa ne može zamijeniti odlazak na Reviju uživo, zajedničko gledanje filmova na velikom platnu, druženje s ostalim filmašima, razmjenu iskustava i upoznavanje te komentare ili kritike iz kojih se može puno naučiti.

Rad u pandemijskim uvjetima vrlo je izazovan jer se naša filmska skupina sastoji od učenika više generacija i različitih razrednih odjela. Prije pandemije bili smo orijentirani na snimanje igranih filmova, koje je sada teško snimati zbog epidemioloških mjera (nema miješanja učenika iz različitih razrednih odjela, potrebne su redovite dezinfekcije prostora, neki su razredi više puta bili u samoizolaciji). Sve su to dodatni razlozi zašto ove godine pripremamo materijale za snimanje dokumentarnog filma.

2. Odakle ideje za filmove Vaših mladih filmoljubaca? Kakve promjene primjećujete kroz generacije? 

Ideje daju sami učenici. Vrlo su maštoviti. Svi nešto predlože, zajednički biramo jedan prijedlog i nakon toga razrađujemo ideju. To je proces koji traje. U tom procesu moramo prvenstveno misliti na ostvarivost ideje, zanimljivost, originalnost te naravno nastojimo filmom poslati poruku gledateljima ili ih potaknuti na razmišljanje. 

Današnja su djeca vrlo kreativna i imaju mnoštvo zamisli, samo ih treba potaknuti i usmjeriti. Za razliku od djece prije desetak godina, današnja su djeca izložena eksploziji informacija i često ih ne mogu sami filtrirati, pa je potrebno uložiti malo više energije u usmjeravanje njihovih ideja. S druge strane, jako su napredni u tehničkom pogledu, pa su i samostalniji u montaži, ali i u samom snimanju.

3. Kako napreduju Vaši ovogodišnji filmovi, možete li nam nešto natuknuti?

Ova je godina počela s epidemiološkim mjerama i neizvjesno je hoće li se igrani film moći snimati. Radimo na prikupljanju materijala o kratkom dokumentarnom filmu o školi i nadamo se da ćemo ga uspjeti završiti do kraja školske godine.

4. Što očekujete od ovogodišnje Revije djece?

Očekujem dobre filmove, kreativnu atmosferu za razmjenu ideja i da će naša filmska skupina dobiti poticaj na daljnji rad.

Mi jedva čekamo vidjeti što će nam ove godine spremiti mladi autori iz Filmske grupe OŠ Sesvete, a vi nas i dalje pratite, jer vam svakog ponedjeljka donosimo nove zanimljive i inspirativne razgovore s filmskim družinama, klubovima i nagrađenim redateljima s naših revijskih programa!