Božica i Jedan dan u studenom – Foto-kino klub Ivanovec

Božica i Jedan dan u studenom – Foto-kino klub Ivanovec

Ovaj tjedan u rubrici Revijalni ponedjeljak predstavljamo filmaše iz Foto-kino kluba Ivanovec, koji su na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dobili nagrade za čak dva filma! Njihov dokumentarni film Božica dobio je treću nagradu, a film Jedan dan u studenom osvojio je drugu nagradu u kategoriji slobodni stil. 

Božica je dokumentarni film koji govori o maratonki koja trči svoj životni san. Božica je zaposlena na odjelu Fizikalne terapije u čakovečkoj bolnici, ima svoju obitelj i u slobodno vrijeme bavi se trčanjem. Učlanjena je u Atletski klub Međimurje, trčala je mnoge maratone i polumaratone, a najveći joj je san bio maraton u New Yorku što joj se i ostvarilo…

Jedan dan u studenom prikazuje prirodu kroz vrijeme tijekom studenog na jedan eksperimentalan način. Biljke pomalo odlaze na zasluženi zimski odmor, a vrijeme je kišovito i sve hladnije. Sunce se skriva i proviruje kroz grane. Snimaju se kadrovi različitih rakursa i žarišnih dubina.  

Montažerka Marina Andree Škop za film kaže da je „sjajno snimljena videovinjeta rađena u obliku snimateljske vježbe. Izuzetno kvalitetan rad snimatelja, montažera te redatelja koji je izabrao glazbu. Čista petica!“

Doznajte kako su se filmaši Foto-kino kluba Ivanovec prilagodili stvaranju u pandemijskim uvjetima i čitajte razgovore s filmašima u rubrici Revijalni ponedjeljak.

1. Kako vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te koji je recept za uspješan rad filmske družine u pandemijskim uvjetima?

Kao i uvijek, izrazito je zadovoljstvo sudjelovati na Reviji, bilo online ili uživo. Važno je pogledati sve revijske programe, pratiti što rade drugi te naučiti nešto novo.  I tijekom prošle, pandemijske godine, uspjeli smo snimati pod prilikama koje su dopuštale postojeće mjere. Nešto snimljenog materijala imali smo otprije, pa smo više montirali nego snimali.

2. Odakle ideje za filmove vaših mladih filmoljubaca? Kakve promjene primjećujete kroz generacije? 

Ideja uvijek ima i nikada ne nedostaje. Osnovnoškolci uče od srednjoškolaca, redovito se pogledaju svi revijski programi i tijekom gledanja sine neka nova ideja. I prošle i sadašnje generacije podjednako vole i dokumentarce i igrane filmove, a vrlo se rado okušavaju i u drugim žanrovima.

3. Kako napreduju vaši ovogodišnji filmovi, možete li nam nešto natuknuti?

Radimo koliko nam uvjeti dopuštaju, iako vrijeme polako curi.

4. Što očekujete od ovogodišnje Revije djece?

Bilo bi lijepo da je ovogodišnja Revija uživo, jer to bi svima najviše odgovaralo. Nedostaju kontakti uživo i razgovori o tome što se radi. Očekujemo da će i ova Revija biti organizirana poput prošlogodišnje. I naravno, puno dobrih filmova.

Film Božica možete pogledati i analizirati na platformi Digitalne filmske naSTAVe na sljedećoj poveznici: https://filmskanastava.hfs.hr/portfolio/bozica-felix/