Okrugli stol Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Okrugli stol Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

U petak, 1. listopada 2021., u 20 sati, u konferencijskoj dvorani hotela Varaždin u Varaždinu, bit će održan okrugli stol Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo. Sudionici će biti prije svega voditelji školskih filmskih skupinakoje su sudjelovale na dosadašnjih četrnaest Susreta (i devet Kampova) ili ih to tek čeka u godinama koje su pred nama, i organizatori, te će razgovarati o prijašnjim susretima i potražiti naznake smjernica za nastavak. 

Prvi takav okrugli stol održan je 5. studenoga 2016. godine u Vukovaru, na desetom, jubilarnom susretu Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, a zaključeno je kako približavanje dječjeg filmskog izričaja i javnozdravstvenih sadržaja valja nastaviti i dalje. 

Na susretima Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola (od petog do osmog) i njihovi voditelji, koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Na dosadašnjim susretima prikazano je stotinjak dječjih filmova o javnozdravstvenim temama od kojih su mnogi već našli i praktičnu primjenu u nastavi na medicinskim, edukacijsko-rehabilitacijskim i srodnim fakultetima, javnim tribinama, predavanjima i drugim javnozdravstvenim sadržajima. Na povremenim Dječjim filmskim kampovima, učenici iz cijele Hrvatske, uz pomoć svojih voditelja, educiraju vršnjake na području na kojem se Kamp održava o temeljima dječjeg filmskog stvaralaštva, a zajedno su snimili više od trideset igranih, dokumentarnih i animiranih filmova ili TV-reportaža.

Na okruglom stolu će biti prikazani filmovi s prvog susreta, održanog 13. i 14. srpnja 2007. godine u Motovunu (Pero, ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Sara, SKIG, OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja, S razvedenih obala, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Krešo, Centar za tehničku kulturu Zaprešić i Mouli moužek Pinky, OŠ Rudeš, Zagreb). 

Moderator okruglog stola će biti Duško Popović, autor i voditelj projekta.