Svečano otvorene 61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma — očekuje nas 96 filmova u 3 dana!

Svečano otvorene 61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma — očekuje nas 96 filmova u 3 dana!

Ovogodišnja izdanja Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotre hrvatskog školskog filma svečano su otvorena 5. listopada u Zagrebu u Narodnom sveučilištu Dubrava (Dječje kazalište Dubrava). Svečano je otvorenje pratila projekcija prvog dijela filmova iz natjecateljskog programa.

Revija i Smotra održavaju se od 5. do 8. listopada 2023. u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Agencije za odgoj i obrazovanje, dok su suorganizatori OŠ Marije Jurić Zagorke, Udruga ZAG i Narodno sveučilište Dubrava. U sklopu natjecateljskog programa Revije bit će prikazano ukupno 73 filma u 6 kategorija od kojih je 21 animirani, 12 dokumentarnih, 11 igranih, 9 radioničkih, 13 filmova slobodnog stila i 7 TV reportaža, dok je za program Smotre državno povjerenstvo odabralo 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih radova.

Ove će filmske manifestacije za najmlađe filmaše tako prikazati ukupno 96 filmova u samo 3 dana, a sve su projekcije filmova dostupne i online na https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije-2023/ 

Želim se posebno zahvaliti organizatorima i svim učiteljima, ovo što slijedi u sljedećih nekoliko dana kruna je vašeg cjelogodišnjeg rada. Najviše hvala mladim kreativnim ljudima i svima uključenima koji nas časte svojim filmskim uradcima i na taj nam način pomažu promovirati filmsku pismenost – izjavila je Ingrid Padjen Đurić, viša stručna savjetnica za filmsku pismenost pri Hrvatskom audiovizualnom centru.

Okupljenim gostima Revije i Smotre zatim se obratila Maja Zrnčić, voditeljica programa Ruksak (pun) kulture pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske: Posebno mi je drago da i dalje postoje učitelji, odnosno entuzijasti koji potiču učenike u stvaranju i hvala im na tome, ali i Hrvatski filmski savez u čijoj su evidenciji 196 filmskih klubova i družina koji već 60 godina brine o filmskom stvaralaštvu za djecu i mlade. Ova izdanja Revije i Smotre pokazuju da unatoč neobičnim vremenima u kojima živimo, dobre i vrijedne stvari opstaju.

U ime Agencije za odgoj i obrazovanje nekoliko je riječi s publikom podijelila i Ivana Ivančić Medved, viša savjetnica za natjecanje i smotre, koja je bila i članica stručnog državnog prosudbenog povjerenstva Smotre: Priznajem da mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u selekciji Smotre iako taj posao nije nimalo jednostavan. Čestitam svima na vašem radu, entuzijazmu i na vašoj kreativnosti. Ovom prilikom želim posebno čestitati nastavnicima Dan učitelja te se zahvaliti svim suorganizatorima i domaćinima.

Suorganizatori Revije i Smotre su Osnovna škola Marije Jurić Zagorke i Filmska družina ZAG koja je ove godine proslavila 20. rođendan. Na pozornici su nam se pridružile voditeljice Filmske družine ZAG, profesorice Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob. Revija i Smotra su mjesta gdje razmjenjujemo svoja znanja i iskustva, veselimo se svakoj novoj Smotri i Reviji te znanjima i iskustvima koje ove manifestacije sa sobom nose – istaknule su

U ime suorganizatora Revije i Smotre, Narodnog sveučilišta Dubrava okupljene su pozdravili Sandra Banić Naumovski, ravnateljica Narodnog sveučilišta Dubrava i Željko Šturlić, voditelj Škole crtanog filma Dubrava.

Želim svim mladim autorima da nastavite stvarati i u filmu i u svim drugim umjetnostima, da nastavite pratiti kulturu jer je ona bitan dio našeg identiteta i ona gradi naše društvo. Kolegama učiteljima želim čestitati naš dan, taj posao nije lak i često je zahtjevan, ali odgajamo mlade generacije jer smo odgovorni i za njih i za naše društvo – zaključila je Sandra Banić Naumovski.

Na samom se kraju publici i gostima Revije i Smotre obratila i Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza: Pozdravljam sve filmaše, vi ste naše nade i naša budućnost i ponosni smo na vas. Čestitamo naravno i učiteljima i mentorima, znamo da vaš posao nije lak i zahvaljujemo vam se na vašoj volji, kreativnosti, energiji i cjelokupnom zalaganju. Zahvaljujem se svim našim partnerima i suorganizatorima te domaćinima koji su nam pomogli ostvariti ovogodišnja izdanja.

Pozornicu je zatim preuzeo mali zbor OŠ Marije Jurić Zagorke uz prigodan glazbeno scenski nastup. 

O najboljim filmovima ove će godine odlučivati stručni ocjenjivački sud koji čine novinarka Maja Flego, vjerna pratiteljica dječjeg filmskog stvaralaštva i nekadašnja savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, zatim redatelj i animator Simon Bogojević Narath te redatelj Ivan Sikavica.

Pored stručnog suda, filmove s Revije ocjenjivat će i ocjenjivački sud djece koji se sastoji od učenika iz OŠ Marije Jurić Zagorke Zagreb, OŠ dr. Ante Starčevića Zagreb te polaznici Škole crtanog filma Dubrava (Narodno sveučilište Dubrava).

U sklopu ovogodišnjih izdanja Revije i Smotre, programom je obuhvaćeno i predstavljanje monografije Filmski otok – 20 godina Ljetne škole filma Šipan koje će se održati u subotu, 7. listopada u prostoru Kina Kinoteka s početkom u 16:45. U predstavljanju monografije sudjelovat će dr. sc. Ana Đordić, predsjednica HFS-a, Tatjana Aćimović, tajnica HFS-a i Miro Bronzić, koautor knjige, Škola filma Šipan

Svečano zatvaranje Revije i dodjela nagrada održat će se u nedjelju, 8. listopada u 10:30 sati u prostoru Akademije dramskih umjetnosti. 

Više o Reviji i Smotri možete pronaći na https://revijadjece.hfs.hr/

Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotru hrvatskog školskog filma organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke, Udruge ZAG i  Narodnog sveučilišta Dubrava. Održavaju se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri u održavanju programa su Akademija dramske umjetnosti, Kino Kinoteka i Centar za kulturu i film Augusta Cesarca.