Dodijeljene nagrade na 58. Reviji filmskog stvaralaštva djece

Dodijeljene nagrade na 58. Reviji filmskog stvaralaštva djece

 

Revija je zatvorena u nedjelju 4. listopada, svečanom dodjelom nagrada stručnog i dječjeg žirija

Nagrade na Reviji dodijelio je stručni ocjenjivački sud: redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga te novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Uz njih, o nagradama je odlučivao i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja. Revija se održavala online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada.

Popis nagrađenih filmova dostupan je na sljedećoj poveznici:

Obrazloženja nagrada:

Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine zajednički su je organizirali Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj. 

Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U progam konkurencije odabrano je 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava.

Filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama. Popis odabranih filmova moguće je pronaći na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program/.

Ukoliko ste propustili, filmove do utorka možete pogledati u online projekcijama na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/

Revija se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture.