Evolucija, Game run, U šumi i Znatiželja je otpuhala mačku – ŠAF Čakovec

Evolucija, Game run, U šumi i Znatiželja je otpuhala mačku – ŠAF Čakovec

U ovotjednom Revijalnom ponedjeljku razgovarali smo s voditeljicom Škole animiranog filma Čakovec Jasminkom Bijelić Ljubić. Polaznici ŠAF-a Čakovec na prošlogodišnjoj su Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojili nagrade za čak četiri filma! Film U šumi osvojio je 1. nagradu za animirani film, Game run drugu nagradu i Znatiželja je otpuhala mačku treću nagradu, a Evolucija je osvojila treće mjesto u kategoriji radioničkog filma.

Njihovi filmovi pokrivaju različite teme kojima su okruženi, poput videoigara, bijega od kuće zbog svađe roditelja, priče o radoznaloj mački, a daju nam i uvid u dječja razmišljanja i odgovor na pitanje kako djeca zamišljaju evoluciju – pri čemu pratimo evoluciju izmišljenih, luckastih i nevjerojatnih likova koji se kreću i rastu u nekoj zamišljenoj prošlosti. 

ŠAF Čakovec jedan je od najstarijih hrvatskih dječjih kinoklubova, osnovan 1975. godine. Svake godine njihovi nam filmaši spremaju simpatične animirane filmove, a u tome ih nisu spriječili ni trenutni pandemijski uvjeti. Uspjeli su finalizirati oko 25 minuta animacije, što je minutaža blizu prošlogodišnje produkcije. Njihova voditeljica vjerno nam je opisala promjene kroz generacije koje se očituju i u obrađivanim temama, a kroz citat nam je otkrila i naslov jednog od ovogodišnjih filmova: „Kad završi sezona i ako preživimo, pustit ćemo Mozak na pašu! “ Veselimo se vidjeti što su nam sve radišni animatori spremili ove godine.

Čitajte razgovore s filmašima u rubrici Revijalni ponedjeljak!

1. Kako vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te koji je recept za uspješan rad animatora u pandemijskim uvjetima?

Bilo nam je žao što nije održana uživo, s obzirom na to da s djecom autorima rijetko putujemo, a filmovi se u prosjeku rade devet mjeseci. No djeci se svidjela prilika da se predstave u formi kratkih videoportreta. Što se prošle godine tiče, unatoč pandemiji imali smo odličnu produkciju! Izračunali smo potencijalne rizike te dobro procijenili što činiti kada se otvore vrata našeg ŠAF-a, a vremena je malo za finalizaciju oko 25 minuta animacije s djecom. Kao i u produkciji animiranih filmova – najvažniji su planiranje i nada da se planovi neće izjaloviti. I ne odustati i imati rješenja za sve probleme, kao u crtiću!

2. Odakle ideje za filmove vaših mladih filmoljubaca? Kakve promjene primjećujete kroz generacije?

Ideje donose od kuće ili ih u opuštenoj atmosferi razvijaju prva dva mjeseca na ŠAF-u, u grupama ili individualno. Uglavnom su vezane uz svakodnevicu, dob djeteta. Jako rijetko sami potaknu razvoj neke ideje vezane uz neki društveni problem. Mislim da su u toj dobi usmjereni k sebi i svom svijetu (obitelj, prijatelji, kućni ljubimci, popularna kultura). Generacije se mijenjaju, a to se posebice odnosi na usmjerenost k individualnim projektima te sve manju mogućnost koncentracije. Dok su još prije nekoliko godina djeca i po godinu dana razvijala svoje ideje i knjige snimanja (uglavnom kroz timski pristup), danas se to rijetko može doživjeti. Namjerno kažem “doživjeti” jer se sjećam tog osjećaja kad pred sobom vidim isplaniran “kostur” filma i namjeru djeteta da napravi svoj film upravo tako kako ga je zamislio, bez daljnjih izmjena. Takve vas stvari pokrenu, pa i sami poželite napraviti nešto lijepo. No od novijih generacija može se i puno toga naučiti. Tjeraju vas da stalno učite. Mene neovisno o generaciji veseli proces, put nastanka filma i slika djeteta ili mlade osobe kod koje ste imali privilegiju biti dijelom njezina razvoja u odraslu osobu.

3. Kako napreduju vaši ovogodišnji filmovi, možete li nam nešto natuknuti?

Naši ovogodišnji filmovi bit će minutažom blizu prošlogodišnje produkcije, oko 25 minuta animacije, s time da nam je ovogodišnje neprestano otvaranje i zatvaranje studija zbog odluka raznih stožera izrazito zakompliciralo djelovanje. U fazi smo finalizacije dvadesetak filmova, od toga četiriju ili pet većih koje moramo dovršiti do kraja lipnja. Da citiram naslov jednog od ovogodišnjih filmova u nastajanju: Kad završi sezona i ako preživimo, pustit ćemo Mozak na pašu!

4. Što očekujete od ovogodišnje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece?

Nadam se da ćemo s djecom sjesti u jedan mali, lokalni vlak i vidjeti se uživo na Reviji, i uživati u filmovima s prijateljima iz drugih filmskih družina. Revija će biti dobra kao i uvijek. Jedva čekam vidjeti što su pripremili naši filmaši i HFS!