Tko su prijatelji? – Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje

Tko su prijatelji? – Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje

Ovaj Revijalni ponedjeljak predstavljamo vam Filmsku družinu OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine, koji su na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece s filmom Tko su prijatelji? osvojili prvo mjesto za slobodni stil.

S tim su karantenskim filmom htjeli prikazati što im znače prijatelji i kako se osjećaju prema njima u vrijeme izolacije. Prijatelji su ljudi za koje bi učinili sve što oni čine za njih, pa još deset puta više. Publici su htjeli poručiti kako kraj sebe imamo posebne ljude koje trebamo cijeniti. U samom kraju, svako je prijateljstvo za sebe i ne može vam nitko reći kako to treba biti. Sami odlučujete kakva će vaša prijateljstva biti.

„Sjajno vizualno realizirana, autorski osobna i iskrena poema o prijateljstvu, zapis odnosa u jednom specifičnom vremenu. Pohvaljujem autorice koje su na originalan način pristupile njima (i nama) bitnoj temi, uspijevajući nas uvući u atmosferu svog odrastanja“, komentirala je film redateljica Dalija Dozet.

Scenarij, režiju i montažu filma potpisuje učenica Katja Tušek, kameru Sara Kašner, Katja Tušek i Marta Rimac, a u filmu glume Zinka Tušek, Iva Zovko, Marta Rimac, Hana Ivanković i Katja Tušek. Njihov voditelj Goran Šporčić ispričao nam je kako su se prilagodili novim uvjetima u pandemiji, odakle im ideje i što spremaju ove godine, a doznali smo i da je film uspješan i da se prikazuje  na festivalima po cijelom svijetu: prikazan je na međunarodnom festivalu u Mariboru – ENIMATION festivalu;  u Brazilu na FECEA – Festival Internacional de Cinema Escolar de Alvorada, gdje je osvojio i nagradu za najbolju kameru na filmu; natječe se na renomiranom Londonskom festivalu Barnes Film Festival, koji je ove godine zaprimio najveći broj prijava ikada; i ušao je u finale natjecateljskog dijela festivala 16th Busan International Kids and Youth Film Festival u Busanu u Južnoj Koreji.

Čestitke svim filmašima OŠ Stjepan Kefelje i njihovom voditelju, a rad drugih filmaša pratite u našoj rubrici Revijalni ponedjeljak!

1. Kako Vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te koji je recept za uspješan rad filmske družine u pandemijskim uvjetima?

Učenici su zadovoljni sudjelovanjem u natjecanju i najavili su da bi se rado uključili i ove  godine. Promjene uzrokovane pandemijom trajno su promijenile društvo i način  komunikacije, poslovanja,  edukacije. U budućnosti, online će postati standard za komunikaciju s učenicima, festivalima koji će, ako već nisu, naučiti koristiti digitalne alate. Rad od doma postat će standard, a učenici će na taj način imati više vremena za sebe i za učenje novih stvari. Stvaranje filmova virtualnim putem omogućuje nam komunikaciju i koprodukciju filmova s bilo kojom filmskom grupom u Hrvatskoj ili u svijetu.

2. Odakle ideje za filmove Vaših mladih filmoljubaca? Kakve promjene primjećujete kroz generacije?

Kreativno djelo je derivat, izgrađeno je na onome što je bilo prije, što ste naučili, vidjeli, doživjeli. Ali nije jednostavno povezati nebrojene točke, sastaviti djeliće iz mora disciplina, da bi se stvorio novi film. Učenje je preduvjet stvaralačkog procesa. Radeći s dostupnim materijalom, izučavajući s radoznalošću ono što nas zanima, i provlačeći mrežu tuđih ideja kroz filter našeg jedinstvenog mikrokozmosa, nastaju nove ideje.

Svaka generacija nosi nešto svoje i na neki način nastavlja tamo gdje je prošla stala.

3. Kako napreduju Vaši ovogodišnji filmovi, možete li nam nešto natuknuti?

Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje imala je već nekoliko videopoziva i dogovora oko dvaju filmskih koprodukcijskih projekata na kojima će raditi sa svojim vršnjacima iz Alvorade, predgrađa Porto Alegre, najjužnije savezne države Brazila, Rio Grande do Sul.

Učenici filmske družine tako su razmjenjivali ideje, dogovarali detalje oko početka snimanja.

Prvi projekt zajedničkog kratkog igranog filma nalazi inspiraciju u vrlo popularnoj igrici Among Us, dok je drugi projekt isto kratki igrani film o legendama. Djeca iz Brazila na svoj bi način interpretirala jednu našu legendu o Barbari Celjskoj (poznatijoj kao Crnoj kraljici), dok bi naši učenici snimali legendu iz Brazila o dječaku Saci-pererê koji ima samo jednu nogu, puši lulu i nosi čarobni šešir koji mu daje razne moći.

4. Što očekujete od ovogodišnje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece?

Razvijanje online sustava prikazivanja i natjecanja filmova djece. Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje sudjelovala je aktivno na većem broju online filmskih festivala u SAD-u, Rusiji, Sloveniji. 

Najboljom se za sada pokazala online platforma Eventive i Scout Film Festival u Bostonu na kojem je sve bilo savršeno organizirano – od online radionica na kojima je sudjelovalo dvoje naših filmaša, prikazivanja filmova, do intervjua gdje smo uživo mogli postavljati pitanja i razgovarati s poznatim redateljima Blockbuster filmova poput Colina Trevorrowa (Jurassic World), nagrađivanim glumcima Caseyjem Affleckom (Manchester by the Sea), scenaristima Meg LeFauve (Captain Marvel) i ostalima.