Palac gore – Filmska družina ZAG

Palac gore – Filmska družina ZAG

Ovaj tjedan u rubrici Revijalni ponedjeljak predstavljamo filmaše iz Filmske družine ZAG iz OŠ Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, koji su na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojili prvu nagradu za svoj dokumentarni film Palac gore.

U ovome dječjem filmu upoznajemo Laru i Davida te članove njihove obitelji. Lara se voli igrati barbikama i voli plesati. David živi u mnogobrojnoj obitelji i rado se brine o svojoj najmlađoj sestri. David i Lara rođeni su ranije s manjom porođajnom težinom. Oni su hrabri Palčići. Redateljica Dalija Dozet za film kaže da je „baš zanimljiva, iskrena i zanatski dobro isprepletena reportaža o temi koja se tiče svih generacija“.

Njihova voditeljica, prof. Melita Horvatek Forjan na razne načine potiče razvoj medijske pismenosti u Hrvatskoj, a na ovogodišnjoj Školi medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ drži predavanje Inkluzija i ostale međupredmetne teme u podučavanju medijske kulture. Ispričala nam je kako su u filmskoj družini svoje stvaralaštvo prilagodili epidemiološkoj situaciji i otkrila nam kako mladi filmaši dolaze do ideja za svoje radove. U nastavku pročitajte što smo doznali i pratite našu rubriku Revijalni ponedjeljak!

1. Kako vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te koji je recept za uspješan rad filmske družine u pandemijskim uvjetima?

Ljepše bi nam bilo da smo se na 58. Reviji družili uživo i da su učenici upoznali svoje vršnjake, mlade filmske stvaratelje iz raznih hrvatskih krajeva. U pandemijskim uvjetima radimo s više filmskih ekipa iz različitih razreda da se ne bi miješali, sukladno epidemiološkim preporukama. Šestaši rade filmove uživo, a osmaši online uz savjete voditeljica.

2. Odakle ideje za filmove vaših mladih filmoljubaca? Kakve promjene primjećujete kroz generacije?

Ideje najčešće pronalazimo u školi, snimajući darovite učenike ili one koji su različiti i zanimljivi zbog hobija ili sportova kojima se bave. Učenici vole snimati kamerom, ali ih upućujemo i na snimanje mobitelima zbog online rada.

3. Kako napreduju vaši ovogodišnji filmovi, možete li nam nešto natuknuti?

Tek smo u drugom polugodištu počeli snimati uživo, u prvom smo radili online vježbice – film u jednom kadru, pokreti kamere, statična i dinamična fotografija. Trenutno snimamo film o Lukasu, učeniku šestoga razreda, koji se od prvoga razreda bavi animacijom. U planu je još jedan film o djetinjstvu i školovanju naših baka, no vidjet ćemo hoće li nam epidemiološke prilike to omogućiti.

4. Što očekujete od ovogodišnje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece?

Nadamo se susretu uživo na ovogodišnjoj Reviji, gledanju filmova u kinu na velikom ekranu, susretu s malim filmašima i njihovim voditeljima.