Predstavljena 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Predstavljena 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece  održava se u Varaždinu ali i online od 30. rujna do 3. listopada 2021.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a zajednički je organiziraju Hrvatski filmski savez i filmsko-kreativni studio VANIMA. Dio projekcija i radionice održat će se u Varaždinu, dok će ostatak projekcija biti onlineOnline projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/, dok je programski raspored dostupan na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/

Na koferenciji za medije održanoj 27. rujna u 9:30 sati u Gradskoj vijećnici u Varaždinu, 59. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece predstavljali su dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada VaraždinaDanijela Vusić, privremena pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza, te domaćini, Ivan Todorović i Srećko Lebinec iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA. Press konferenciju vodila je Martina Kolarić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj izjavio je: „Zadovoljstvo mi je što grad Varaždin može organizirati Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. U četiri dana naši Varaždinci imat će priliku pogledati projekcije u kinu Gaj i online, te ih pozivam da se priključe na stranici https://revijadjece.hfs.hr/. Grad Varaždin prihvatio je pokroviteljstvo i sretni smo što se jedna takva manifestacija održava u našem gradu. 

„Jedna od najstarijih manifestacija u Gradu Varaždinu održat će se u suradnji s filmsko-kreativnim studiom VANIMA koji već dugi niz godina djeluje u Gradu Varaždinu i ima našu podršku u svim svojim aktivnostima pa tako i u ovoj. Nadamo se da ćemo imati i određeni broj posjetitelja u kinu Gaj, koliko nam to epidemiološke mjere dopuštaju, a s obzirom na to da smo se morali prilagoditi novoj situaciji projekcije će se moći pratiti i online.“, komentirala je Privremena pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić.

Tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec sve poziva na otvaranje Revije: „Čast mi je da se 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održava upravo ovdje u Varaždinu, u sklopu 35. obljetnice FKS VANIMA, koja je jedna od 44 organizacije i udruge koje djeluju u sklopu HFS-a. Hrvatskom filmskom savezu bitno je promicanje medijske kulture i medijske pismenosti kroz revijske i obrazovne programe, koji se odvijaju u cijeloj Hrvatskoj, pogotovo u ovim digitalnim vremenima. Ova Revija jedna je od najstarijih filmskih manifestacija i promovira dječje stvaralaštvo, čija je edukacija zaista važna za buduće generacije. Ove se godine održava hibridnim putem te smo pripremili sedam revijskih projekcija, a osim u kinu Gaj gdje će s nama biti učenici varaždinskih škola, moguće ih je gledati online. U normalno vrijeme s nama bi bilo 150 djece, a ovaj puta dolaze samo njihovi mentori, koji će sudjelovati u nekoliko okruglih stolova. 

Gradsko vijeće Grada Varaždina je 2012. godine donijelo odluku o organiziranju audio-vizualne djelatnosti, čiji nositelj i organizator VANIMA. Ovakvi događaji su bitni jer se odnose na edukaciju djece i mladih, što se kasnije preslikava i na ostatak društva. Krenulo se na rehabilitaciju kina, koje se nakon 5 godina ponovno osposobilo za rad i digitaliziralo. VANIMA ima tradiciju i na lijep način predstavlja Varaždin u cijelom svijetu i iz njega crpi inspiraciju i predstavlja ga u svojim filmovima. Pridružite nam se na otvaranju 59. Revije i predstavljanju 35. godina djelovanja VANIME u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u četvrtak, 30. rujna, u 19 sati.“

Srećko Lebinec predstavio je VANIMU: „VANIMA je do sada prošla svašta, a u sklopu 35. obljetnice održat će se još događanja. VANIMA nije završila, ona živi, prije svega zbog toga što je to rad s djecom, a onda jer je to rad na filmu, što znači život. I ove jeseni imat ćemo dvije radionice, obilježavanje Međunarodnog dana animacije, a na otvaranju 59. Reviji vidjet ćete uspješnije VANIMINE radove. VANIMA i ove godine na Reviji sudjeluje sa četiri filma pa nam se pridružite u gledanju filmova.“

Službeno otvaranje 59. Revije održat će se u četvrtak, 30. rujna u Centru za mlade, a osim otvaranja Revije obilježit ćemo i 35. godina postojanja filmsko-kreativnog studija VANIMA uz izložbu i projekciju filmova nastalih u VANIMI. 

U stručnom ocjenjivačkom sudu su redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz II. Osnovne škole u Varaždinu

Za program 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je 167 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 78 radova u 6 kategorija, od kojih je 19 animiranih, 10 dokumentarnih i 21 igranih filmova. Ostale kategorije broje 12 radioničkih i 9 filmova u slobodnom stilu te 7 TV reportaža. 

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. 

Budite uz nas s druge strane ekrana cijelo vrijeme trajanja 59. Revije, a posebno pozivamo osnovnoškolce da nam se priključe zajedno s mentoricama i mentorima te ostalim nastavnim osobljem u svojim osnovnim školama jer znamo da je uvijek bolje gledati filmove kada nas je više!

Članice selekcijske komisije nisu imale nimalo lak zadatak, a hrvatski mali filmaši ponovno su pokazali da dječja kreativnost nema granica. Tako ćemo i ove godine gledati filmove raznih tema, od otkrivanja tajnih naših nastavnika, recentnih tema kao što su potres, društveno važnih tema do kadrova koji će vas nasmijati do suza. Odabrani filmovi bit će dostupni za gledanje na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/

Više o Reviji možete pronaći na: https://revijadjece.hfs.hr/

Revija se održava uz pokroviteljstvo Grada Varaždina, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.