Objavljena selekcija natjecateljskog programa za 60. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Objavljena selekcija natjecateljskog programa za 60. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Ovogodišnja Revija prikazat će ukupno 86 filmova u natjecateljskom programu · Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održat će se u Malom Lošinju od 29. rujna do 2. listopada 2022.

Ovogodišnja, jubilarna 60. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održat će se u Malom Lošinju u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj. Revija će se održavati od 29. rujna do 2. listopada 2022., a prikazat će se 86 radova mladih autora u 6 kategorija.

Revija ove godine puni šezdeset godina! Šezdeset godina najraznolikijih tema, žanrova i kreacija dječje mašte. Šezdeset godina klubova i školskih družina, šezdeset godina kontinuiranog ulaganja u znanje i obrazovanje voditelja i prezentacije najboljih filmskih ostvarenja malih redatelja, snimatelja, scenarista i montažera.

Dječji su radovi s godinama i žanrovski raznovrsniji. Nekad dominantan dokumentarni i igrani film, a manje animirani, obogaćen je eksperimentalnim filmom, spotom i reportažom te je posljednjih godina animirani film brojčano sve prisutniji.

Za program 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je rekordnih 247 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 86 radova u 6 kategorija od kojih je 25 animiranih, 14 dokumentarnih i 8 igranih filmova. Ostale kategorije broje 17 radioničkih i 12 filmova u slobodnom stilu te 10 TV reportaža.

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Margit Antauer, predsjednica vijeća Animafesta Zagreb.

Članice selekcijske komisije nisu imale nimalo lak zadatak, a hrvatski mali filmaši ponovno su pokazali da dječja kreativnost nema granica. Tako ćemo i ove godine gledati filmove raznih tema, od otkrivanja tajnih naših nastavnika, recentnih tema kao što su potres, društveno važnih tema do kadrova koji će vas nasmijati do suza.

Ponovno sam imala priliku vidjeti veliki broj originalnih i inspirativnih dječijih filmskih uradaka, nešto više animacija a manje igranih filmova. Kroz godine selekcije sam počela pratiti neke individualne autorice i autore i oduševljava me kad vidim kako napreduju i kako razvijaju svoj filmski jezik. Kada osjetimo veliki upliv odraslih u film, uglavnom ga slabije bodujemo. Stoga bih upozorila učiteljice da ostave čim više kreativne slobode djeci, da ih puste da sami pišu tekstove i biraju stil svojih filmova. Mentoriranje djece i procesa ne znači da se umjesto njih stvara film.” komentirala je Marina Andree Škop, članica selekcijske komisije.

Rekordan broj prijava i na jubilarnu 60. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, usprkos svim nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ovaj filmski događaj, ali isto tako o bogatoj produkciji koja se događa u osnovnoškolskim filmskim družinama kao i kinoklubovima koji rade s djecom i mladima.

Rezultate selekcije možete vidjeti ovdje: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program-2022/

Mali Lošinj će ove jeseni na četiri dana postati pravo filmsko središte malih kreativaca i filmskih entuzijasta.