Jelena i Jana – Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec

Jelena i Jana – Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec

Ovaj tjedan u rubrici Revijalni ponedjeljak donosimo vam razgovor sa Stojankom Lesički, voditeljicom Filmske družine OŠ Sveti Petar Orehovec iz Orehovca. Filmaši iz OŠ Sveti Petar Orehovec za svoj film Jelena i Jana dobili su dvije nagrade u kategoriji reportaže na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Prvo mjesto za TV-reportažu dodijelio im je stručni žiri, a drugu nagradu dječji žiri.

Unatoč pandemiji, filmaši iz filmske družine OŠ Sveti Petar Orehovec uspjeli su razraditi ideje za nove filmove na online sastancima. Njihova ih mentorica potiče da ideje za filmove traže u svom okruženju i da inspiraciju pronađu među učenicima.  

Doznajte na čemu rade ove godine i čitajte razgovore s drugim filmašima u rubrici Revijalni ponedjeljak!

1. Kako Vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te koji je recept za uspješan rad filmske družine u pandemijskim uvjetima?

Revija je bilo odlično organizirana s obzirom na uvjete koji su onemogućavali uobičajeni način održavanja revije. No festival uživo svim  je sudionicima, mentorima i članovima filmskih družina draža verzija jer omogućuje druženje i radionice. Djeca, a i mi odrasli, prezasićeni smo online aktivnostima koje nisu relevantna zamjena za aktivnosti uživo.

Činjenica je da smo prošlogodišnje filmove uglavnom snimili prije pojave pandemije, pa ne mogu reći da imam uspješan recept za rad filmske družine u pandemijskim uvjetima. Ove godine situacija je znatno teža jer od početka školske godine ne možemo uživo održavati sastanke filmske grupe, s obzirom na to da su članovi grupe iz različitih razreda. Ipak, tijekom nekoliko online susreta dogovorili smo neke ideje.

 2. Odakle ideje za filmove Vaših mladih filmoljubaca? Kakve promjene primjećujete kroz generacije?

Naša filmska družina pretežno snima dokumentarne filmove. Kao mentor, nastojim ih motivirati da ideje za filmove traže u svom okruženju. Na primjer, za prošlogodišnji film Jelena i Jana ideju je dala učenica, Jelenina prijateljica. Ona nam je na filmskoj skupini ispričala o svojoj prijateljici nakon što smo razgovarali o tome kako bismo mogli snimiti film o nekom našem učeniku koji je po nečemu drukčiji od ostalih. 

3. Kako napreduju Vaši ovogodišnji filmovi, možete li nam nešto natuknuti?

Jedan film snimili smo tijekom zimskih praznika, a nadam se da ćemo tijekom travnja i svibnja uspjeti snimiti još jedan film čiju smo ideju razradili na online sastancima filmske grupe.

4. Što očekujete od ovogodišnje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece?

Vjerujem da će zbog okolnosti u kojima radimo biti manje prijavljenih filmova.